Mikaels yogaresa

Jag blev intresserad av yoga direkt när jag kom i kontakt med den första gången. Det var på scenskolan och jag var 20 år gammal. Träning och flexibilitet stod i fokus och vår lärare Brita, som var f.d. balettlärare, höll i vår morgonuppvärmning som bestod av Hatha yoga.

Jag kommer ihåg hur hennes trästav brukade stryka längs våra ryggar och för att pressa oss in och djupare ned i olika poser – det var den gamla skolan och det var både  smärtsamt och prestationsinriktat – fast jag blev självklart ännu mer flexibel i kroppen.

En ny upplevelse kring yogan trädde in när min scenframställningslärare Kicki gav mig nyckeln till en djupare dimension, där fokus istället sattes på växelverkan mellan anspänning och avspänning: hårt slit i ställningarna blandades med djup avslappning och detta gjorde att yogan kom till mig på riktigt som en skön träningsform.

Därefter utövade jag Hatha yoga under ca 15 år.

När jag var dryga 30 år drabbades jag av utbrändhet och blev sjukskriven helt under ca ett år, då blev min egna dagliga yogarutin – en egen ordinerad självhjälp – ett viktigt redskap till att komma tillbaka till ett normalt liv.

Under dessa år prövade jag även Ashtangayoga och Bikramyoga men upplevde att dessa metoder inte passade in på mig då jag redan har en högpresterande kropp och min grundnatur är en rastlös själ så den behöver mer lugn och ro istället.

En viktig yogisk resa var när jag gjorde pilgrimsvandringen Santiago de Compostela år 2006. 350 km avverkade jag på en ensamvandring i 11 dagar ute på den spanska landsbygden. Jag gick halva spanska sträckan och började vid staden Leon i Castilla Leon för att sedan vandra ca 30-40 km genom torra vidder och karga berg, i dagar av stekande sol, frostiga mornar och hällande regn. Det blev en förening av upplevelser; en rening för både kropp och själ. Efter ca en veckas vandring kom jag till en insikt och förstod att allting hänger samman som ett nät, där allting är sammankopplat – att allt vad som händer och finns i mitt liv, har sin egendomliga betydelse och funktion.

När jag fyllde 39 år drabbades jag av en allvarlig autoimmun sjukdom Myastena gravis – under loppet av en vecka rann mitt liv ur kroppen, alla muskulära funktioner försvann, det var som kroppen sjunk ihop för att dö. Efter lång konvalescens och en omfattande operation blev jag i stort sett helt återställd.

Det tog över sex månader att komma tillbaka till ett normalt liv, min aktiva träning bestod av att ta det mycket lugnt, så det blev många långa promenader, yoga och simning. Det var då jag kom i kontakt med Kundalini yoga på gymmet. Nu hände något speciellt i min yogaupplevelse, den blev inte enbart fysisk, den fick en tredimensionell upplevelse av dynamiska öviningar, andningen fick en annan innebörd och jag kom i kontakt med sångmantra och den djupa meditationen – jag tände till och blev helt såld och det var som jag hittat hem.

Att tillsynes så enkla övningar kunde fungera så effektivt och ge sån kraft och avspänningsrespons tillbaka!

Jag hade äntligen hittat min träningsform och utövar nu detta sedan 15 år tillbaka.

Jag har på senare år utvecklat min egen yoga stil, en lugn stil som jag kallar för Feel Good Yoga – övningarna bygger på Kundalini och Hatha yoga och påminner väldigt mycket om den medicinska yogan som jag kommit i kontakt med på senare år.

Även om jag i vissa tider har befunnit mig i stor dissonans, så strävar jag efter att leva mitt liv i balans. Jag har genom livets resa utvecklat ett stort intresse för hälsosam mat och hållt flertalet föreläsningar och demonstrationer i detta.

Under en yogareatreat i Karibien hade jag förmånen att träffa Yogi Amrit Desai (Yoga Nidra) i workshops och djupa samtal. Han rekommenderade mig att jag skulle undervisa för att börja använda mitt Life certificate för att dela med mig av mina kunskaper utifrån den nivå jag befann mig på. Sedan 2009 har jag därför vid olika tillfällen undervisat i yoga och hållit flertalet meditationsklasser på mitt retreat & wellness, Villa Sunlight, som jag grundade 2008 i Sitges utan för Barcelona. Min egen yogaresa handlar om att bli inspirerad och få möjlighet till att inspirera andra – ett äventyr som ständigt kommer vara under utveckling.

Framtiden:

Jag är nu snart 50 år och står återigen vid en utvecklingsfas. 2015 ledde till en ofrivillig skilsmässa, och jag sålde stora delar av min wellnessverksamhet utanför Barcelona för att senare kunna starta företagverksamhet i Göteborg.

Det senare projektet rönte stora framgångar publikt och medialt men floppade ekonomiskt. Även om jag förstår nu att det fanns en mening med vad som hände då, så var det en upplevelse av personlig katastrof och jag hamnade i en livskris.

Jag upplevde det som om att hela livet passerade revy som en rewind av allting jag hade upplevt under 29 år med boende, jobb och vänner. Genom detta kom jag till en viktig livsinsikt; att jag trots vad jag hade trott, medvetet och omedvetet, nog ändå sprungit lite för mycket genom livet.

Jag behövde stanna upp och reflektera och lyssna in. Detta ledde fram till att jag fick en längtan till att fördjupa mina kunskaper och vidareutbildade mig till yogainstruktör i Kundalini och Medicinsk på Kundaliniyoga Akademin samt till Stress- och Avspännings-pedagog på Sverige Hälsan i Stockholm.

Jag har hamnat på ett ganska annorlunda spår än vad jag hade tänkt jag skulle göra från början, men ändå är det inte helt otippat för att ha god hälsa och vara till freds med mig själv har alltid varit min drivkraft.

Jag vill fortsätta utvecklas och hoppas kunna få dela med mig av mina kunskaper och inspirera människor till en bättre hälsa och ett rikare liv, där ett av målen också är att det inte ska behöva kosta skjortan för att hitta effektiva verktyg till att må bra.

Jag är glad om du vill följa med mig på vägen!

Mikael

 

Mina yogainspiratörer:

Flertalet lärare i Hatha yoga och Yogi Amrit Desai(Yoga Nidra) (Yogaretreat 2009)

Kundaliniyoga:

Eleonor de la Cruz (Barcelona 2008-2015)

Katarina Ödman (Göteborg 2016)

Tomas Sandehorn (Stockholm 2017)

Klas Landahl (Stockholm 2017)